Monday, June 15, 2009

Bezowe chmurki :-) - 8kcl

Składniki:
2 białka
2 łyżeczki płynnego słodzika Huxol

Bialka ubijam na sztywną pianę, następnie dolewam słodzik i ponownie ubijam na sztywno. Rozgrzewam piekarnik do 120 stopni (bo to minimalna temperatura mojego piekarnika), na papierze do pieczenia robię łyżką kopczyki z piany i suszę w piekarniku przez 15-20 minut. Z pieca wychodzą chrupiące, delikatne i miękkie w środku :-)

Z podanej ilości wychodzi 12 sztuk, 8kcl w każdej :-)

Przepis powstał metodą prób i błędów, na początku dałam trzy łyżeczki słodzika, a na dodatek, przed pieczeniem posypałam po wierzchu wanilią. BŁĄD. :-P. A poza tym (!!!) chciałam je spakować, aby wziąć ze sobą i zawinęłam je w folię.. w związku z powyższym następnego dnia były miękkie, za słodkie, a w ustach zostawał gorzki posmak wanilii.


 
Posted by Picasa

Penne w sosie mlecznym, z cebulą, wędliną sojową i serem - 347kcl

Składniki na DWIE porcje:

100gr penne
2 plasterki wędliny sojowej
50gr cebuli
40gr sera light (17% tłuszczu)
200ml mleka 1,5%
10ml (1 łyżka) ramy do smażenia

Penne gotuję w osolonej wodzie, Dwa plasterki wędliny sojowej kroję w kosteczkę i podsmażam na jednej łyżce ramy do smażenia. Kiedy wędlinka zaczyna się rumienić dorzucam do niej cebulę, również pokrojoną w kosteczkę. Całość dosalam i smażę przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie dolewam do tej mieszanki 200ml mleka i zagotowuję - w tym czasie ścieram ser na drobnej tarce. Do sosu dorzucam penne i ponownie pozwalam się całości zagotować (mieszając). Gdy to nastąpi - dorzucam starty ser i mieszam aż do jego rozpuszczenia się.

Całość dzielę na dwie porcje - jedna porcja ma 347kcl


 
Posted by Picasa