Thursday, August 13, 2009

Pierogi z boczniakami - 85kcl w sztuce

 

 


Przepyszne pierogi z farszem z boczniaków :-)

Z podanych proporcji wyszło mi 20 dużych pierogów:

Farsz:
0,5kg boczniaków
1 duża cebula
1 czerstwa kajzerka
100ml mleka
Dwie kostki bulionu warzywnego
1 łyżka ramy do smażenia

Ciasto:
350gr mąki
1 jajko
Ok. 100ml gorącej wody

Farsz:
Czerstwą bułeczkę namoczyć w mleku.
Boczniaki należy umyć i gotować przez ok. pół godziny w bulionie warzywnym. Po tym czasie boczniaki ostudzić, pokroić na małe kawałki i odcisnąć z nadmiaru płynu.

Cebulę pokroić, posolić, zeszklić na preferowanym tłuszczu (w moim przypadku rama do smażenia).

I gwóźdź programu – wszystkie te składniki należy teraz wrzucić do maszynki do mięsa i zmielić razem, aby powstała śliczna masa:-). Solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy.

Całość wrzucamy na patelnię po smażeniu cebuli i przesmażamy krótko.

Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, miksujemy (ja używam do tego spiralek), następnie miksując dolewamy gorącą wodę. Kiedy ciasto będzie w miarę jednolite – wyłączamy mikser i wyrabiamy przez moment ręcznie, formując kulę. Dajemy ciastu chwilę odpocząć ;-)

Ciasto rozwałkowujemy (wiwat Wiltonowski wałek! – nastawiam sobie grubość na 3mm) i wycinamy kółka (ja używam w tym celu kolorowych plastikowych kubeczków z Ikei, ale mam zamiar się zaopatrzyć w radełko z tortowni.pl :-) ), na kółka nakładamy po sporej łyżce farszu i zaklejamy brzegi, dociskając łyżeczką.

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 6 minut.

Jeśli z podanej ilości wyjdzie Wam tak jak mi – 20 sporych pierogów – wówczas jeden pieróg ma 85kcl :-)

Bon appetit ! :-)

 
Posted by Picasa