Monday, June 15, 2009

Penne w sosie mlecznym, z cebulą, wędliną sojową i serem - 347kcl

Składniki na DWIE porcje:

100gr penne
2 plasterki wędliny sojowej
50gr cebuli
40gr sera light (17% tłuszczu)
200ml mleka 1,5%
10ml (1 łyżka) ramy do smażenia

Penne gotuję w osolonej wodzie, Dwa plasterki wędliny sojowej kroję w kosteczkę i podsmażam na jednej łyżce ramy do smażenia. Kiedy wędlinka zaczyna się rumienić dorzucam do niej cebulę, również pokrojoną w kosteczkę. Całość dosalam i smażę przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie dolewam do tej mieszanki 200ml mleka i zagotowuję - w tym czasie ścieram ser na drobnej tarce. Do sosu dorzucam penne i ponownie pozwalam się całości zagotować (mieszając). Gdy to nastąpi - dorzucam starty ser i mieszam aż do jego rozpuszczenia się.

Całość dzielę na dwie porcje - jedna porcja ma 347kcl


 
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment