Saturday, July 25, 2009

Frittata cebulowa - 231kcl

 


Frittata cebulowa - czyli jajka a la Sizan ;-)

Dla jednej osoby - 231kcl

1 spora cebula
3 jajka
sól, pieprz, chilli

Cebulę kroimy w bardzo cienkie piórka, wrzucamy do miseczki, solimy i gnieciemy, żeby puściła sok. Kiedy piórka zmiękną, a ilość soku w miseczce będzie ‘na oko’ wystarczająca – wybijamy jajka, pieprzymy, dodajemy ewentualnie chilli i całość ubijamy widelcem aż na górze pojawi się piana – to będzie znak, iż białko jest dobrze rozbite.

Na rozgrzaną, najlepiej teflonową patelnię wylewamy masę jajeczno-cebulową i smażymy aż do zrumienienia. Ja odwracam w połowie smażenia, jak naleśnika – ale jest to opcja dodatkowa ;-)

Smacznego :-)

 
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment