Monday, July 27, 2009
Surówka z pora i jabłek - 100kcl w 100gr
Surówka z pora i jabłek, wersja z majonezem (można majonezu nie dodawać):
- 300gr pora pokrojonego w cienkie paseczki (tylko białe części)
- 400gr jabłek startych na tarce
- 50g majonezu
- sól, płynny słodzik Huxol, cytryna
Pokrój drobno pora na paseczki, posól i pognieć ręką, żeby wycisnąć jak najwięcej soku. Zostaw i zajmij się jabłkami :-). Jabłka obierz i zetrzyj na tarce – powinno być ok. 400gr startej masy.
Odlej sok z pora, dodaj jabłko, sok z cytryny, pokrop słodzikiem (ja lubię tą sałatkę na słodko). Wymieszaj. Jeśli nie dodasz nic więcej, wówczas 100gr będzie miało 53kcl.
Czasem, jeśli por jest bardzo ostry – dodaję sporą łyżkę majonezu (ok. 40gr), wówczas 100gr ma ok. 100kcl :-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment